Kornišoni na pijaci od 80 do 120 dinara
On 16 септембра, 2017 by Televizija KikindaSredina septembra, a dani kao miks gotovo svih godišnjih doba. Nekome lepo, neko opet žali za pretoplim danima, a oni treći ni ne porimećuju kakvo je vreme i koje je doba, bitno je da je ceger pun, a novčanik ne tako prazan. Elem, ovih dana se dosta izdvajalo za ulaganje u zimu, po principu što bogatiji špaiz, manje zime. Najviše je na kikindskoj pijaci bilo zainteresovanih kupaca za papriku, a ova godina je bila dobra za uzgoj kako babure, tako i najdraže paprike za pečenje, takozvane „slonovo uvo“. Osim paprike, najviše je prodavan paradajz, koji je nuđen po ceni od 70 dinara, tikvice po ceni od 50 dinara kilogram, karfiol od 140 do 180 dinara, kao i šargarepa, koja je prodavana po ceni od 50 do 60 dinara. Kada je zimnica u pitanju, kornišoni su pravi mali izazov, u smislu da li će izdržati do prvih snegova i da li će poprimiti onaj pravi šmek, kakav imaju dobro ukišeljeni krastavci.
Kornišoni u zavisnosti od kategorije danas su stajali od 80 do 120 dinara. Paštrnak je prodavan po ceni od120 dinara kilogram, luk crni do 40, srebrenjak 60 dinara, crveni 80. Patliđana je svakoga dana sve više, a cenjen je 90 dinara, beli luk do 350. Septembarsko iznanađenje je svakako boranija za koju su trgovci tražili 300 dinara, uz koju najbolje ide mirođija, koja je takođe poskupela i staje 80 dinara.
Ovih dana su opet u ponudi jabuke sa peska. Osim jabuka, još uvek su vrlo tražene šljive, koje su prodavane po ceni od 60 do 100 dinara, kruške do 70, smokve 300 dinara, grožđe do 150, breskve od 70 do 100 dinara. Limun je stajao 250 dinara, banane 120. I cvetnih jesenjih primeraka bilo je u ponudi za Kikinđane. Dan i noć standardno je prodavan po ceni od 30 dinara, hrizanteme od 100 do 250 dinara, a za sve one koji vole miris bosiljka, prodavačica ovog opojnog bilja je za vezu tražila 50 dinara.