Na „Pasuljijadi” najukusniji pasulj pripremili su Miloševići iz Banatske Topole
On 11 маја, 2024 by Taša TalijanovSelo Iđoš nadomak Kikinde poznato je po mnogobrojnim manifestacijama, jedna od njih jeste Pasuljijada na kojoj se ove godine takmičilo devet ekipa, a pobeda je pripala ocu i sinu Milošević iz Banatske Topole.
Već tradicionalno obeležava se Iđoška manifestacija „Pasuljijada” takmičarskog karaktera koja je nadaleko poznata. Svake godine mnogobrojne ekipe strasnih kuvara pasulja okupe se kako bi se družili, upoznali, ali i razmenili iskustva i znanja. Pobeda za najlepši i najukusniji pasulj pripala je Miloševićima, sinu i ocu iz Banatske Topole čija se tajna najboljeg pasulja krije u zapršci.
-Ovde smo prvi put, ali petnaest godina unazad se takmičimo, a želeo bih da se zahvalim organizatoru na dobrom druženju i organizaciji. Zaista su se potrudili da sve bude na visokom nivou, istakao je Aleksandar Milošević pobednik.
Takmičari ističu da nije najvažnija pobeda, već druženje i to da svaki učesnik ovo jelo priprema sa velikom ljubavlju.
-Učestvujemo od kada je manifestacija osnovana. Ovde se družimo, razmenjujemo iskustva, a pasulj smo pripremale kao kod kuće, dodala je Dragica Radanov iz Udruženja žena ,,Sunce” iz Padeja.
-Pripremam se nedelju dana, sve po redu. Pasulj, meso, začini i onda dođem spreman da se takmičim, rekao je Jožef Maka iz Banatske Topole.
-Sve smo snabdevali za učesnike i pripremu pasulja, mislim da su ljudi zadovoljni, niko ne deli ovoliko koliko ja. Ovi ljudi vole da kuvaju, zaključio je Stojan Kolompar predsednik Udruženja ,,Treće doba” iz Iđoša.
Ovoj manifestaciji prisustvovao je i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.
-Okupili smo se oko dobrog spremanja kvalitetnog pasulja. Gosti iz Topole su pobedili, vidim da su itekako zadovoljni, ali najbitnije je druženje. Probali smo krofne, makovnjaču i razne specijalitete u Iđošu. Grad će uvek pomoći ovakvo okupljanje jer je veoma značajno, istakao je Nikola Lukač gradonačelnik Kikinde.
Ovo je prilika da se ljudi okupe uz tradicionalno pripremljene ukusne porcije pasulja, razmene priče i stvore lepe uspomene u prijateljskoj Iđoškoj amtosferi.