Kajsija je dobro rodila ove godine, te će je biti dosta u teglama
On 22 јула, 2017 by Televizija KikindaKajsiju kao voćku čudnovatu stavljaju na prvu crtu kod odbrane od srčanih bolesti te bolesti krvnih sudova, ona štiti ljudsko telo od infekcija, jača kosti i zube, poboljšavaju vid i probavu, a posebno se preporučuju slabokrvnim osobama. Ova godina, kako smo mogli da čujemo nije bila loša za voćare, ali su neki ipak osetili snagu vremenskih nepogoda.
Inače, kajsija je prodavana po ceni od 80 do 100 dinara. Ono na čega se naročito skreće pažnja kada se kupuje kajsija to je da postoje dve vrste ovoga voća, suva-novosadska – nova, koja je izuzetna baš za pravljenje pekmeza i ona malo sočnija koja se preporučuje za kolače ili sokove. Jabuka je prodavana po ceni od 30 do 80, šljive od 40 do 50, breskve od 40 do 80, kruške do 100, limun 230, kupine od 300 do 400 dinara. Među ukusima i mirisima koji leto čine prepoznatljivim, uz mnogima omiljenu lubenicu, koja je prodavana po ceni od 15 dinara za kilogram, svakako je i dinja. Ovo osvežavajuće voće je apsolutni vladar letnjeg menija jer ga podjednako možete kombinovati sa slanim i slatkim namirnicama, a trgovci su za nju danas tražili 40 dinara za kilogram. Od povrća, kako smo mogli da čujemo najtraženiji je paradajz, kome ovakvo vreme baš godi te se onako lepo crven baškari na plus 35 , po ceni od 50 dinara, krtastavac je stajao do 40 dinara, krompir od 30 do 35 dinara, crni luk do 45, dok je slatki kupus prodavan po ceni od 50 dinara. Veza zeleni je stajala do 80 , šargarepa i do 50. Tikvice po komadu od 10 do 30 dinara, ili kilogram do 50, a plavi patlidžan od 80 do 100 dinara. Mladi kukuruz je prodavan po ceni od 20 do 25 dinara klip. Kako smo mogli da čujemo od trgovaca, Kikinđani često vole da im je na jelovniku paprika u svim varijantama, te su se stoga i trgovci dobro opskrbili kako bi ponuda bila prava. Za komad paprike za punjenje, bilo je potrebno izdvojiti od 10 dinara za komad do 60 ili 70 kilogram. Ipak izdvajamo onu mirisnu crvenu papriku rogu za koju pijačari u vrelom julskom danu traže i do 180 dinara, najverovatnije kako bi se kupci ipak odlučili da na plus 40 i nije pametno pržiti ajvar.