Na kikindskoj Zelenoj pijaci počela prodaja ranog povrća
On 3 фебруара, 2017 by Televizija KikindaPrvi februarski petak na kikindskoj Zelenoj pijaci imao je u ponudi mladog povrća. Iako ga nije bilo na više tezgi, ipak je plenio svojom pojavom u vremenu kada se minus u vazduhu još uvek nazire. Na tezgi, porodice Lipovanov bogata ponuda prolećnih primera, neobičnih za sam početak februara. Cena prvog paradajza, u ovoj godini, iznosila je 180 dinara, karfiola 300, brokoli 350, tikvice 300 dinara, dok je mladi luk prodavan po ceni od 35 dinara, ili tri veze za 100 dinara. Paprika babura danas je nuđena po ceni od 280 dinara, koliko su trgovci tražili za belu, do 350 dinara koliko je koštao kilogram crvene parike. Ljuta paprika je prodavana na komad i za nju su trgovci tražili 30 dinara. Paradajz, u sitnijoj varijanti, takozvani čeri stajao je 400 dinara. Kikinđani su zainteresovani za mlado povrće, ali se kupuje tek želje radi, rekla nam je trgovkinja Suzana Lipovanov. Sugrađani, u većini slučajeva smatraju da je još rano za tu vrstu povrća, ali i da je poprilično skupa ponuda. U ponudi kikindske pijace danas je bilo moguće kupiti krompir po ceni od 40 dinara, koliko je stajao i kilogram crnoga luka, šargarepa je prodavana po ceni do 60 dinara, celer od 30 do 100, u zavisnosti od krupnoće korena. Za šampinjone su trgovci iz Padeja tražili 250 dinara, dok je bukovača prodavana po ceni od 400 dinara. Kokošija jaja su u zavisnosti od klase prodavana po ceni od 12 do 13 dinara. Od voća su sugrađani mogli da pazare banane po ceni od 120 dinara, pomorandže od 80 do 120 dinara, limun 120 do 180, nar 200. Suvog voća, još uvek ima u prodaju, a kako smo čuli od trgovkinje Nevenke Đukin, najviše su traženi očišćeni orasi. U periodu, kada se bliži prvi od romantičnijih datuma, pijačari su se potrudili da nabave i mimoze po ceni od 100 do 200 dinara, zatim šarene primule, po ceni od 150 dinara, ali i neizbežni prvi zumbul, za koji su tražili 250 dinara.