
Zimnica-potreba bez koje domaćice ne dočekuju zimu
On 27 septembra, 2022 by Miroslava ObadićVećina kikindskih domaćica već je završila pripremu zimnice, iako ubrzani tempo života potiskuje ovu tradiciju iz ishrane. Zimnicu u domaćoj radinosti već godinama priprema i Mirjana Okuka, iz Udruženja žena „Suvača“.
Iako se u trgovinama mogu kupiti ajvar, paprika i svi sastojci koji čine srpsku zimnicu, prave domaćice u Kikindi ostale su verne tradiciji i već su dovršile zimnicu. Među njima je i Mirjana Okuka, koja je napravila sve što njena porodica najviše voli, a recept koji je malo vremenom izmenila, nasledila je, jer, kako kaže, zima ne može da prođe bez dobre zimnice. Plodove svog dugotrajnog rada u kojima uživa porodica, neretko poklanja onima koje voli.
‚‚To je tradicija koju sam nasedila od bake i mame, svake godine pravim zimnicu. Kako je koje povrće sazrelo, tako sam prvo stavila krastavce, papriku, kuvala sam paradajz, pa ajvar i tako redom. Dosta toga dajem deci i uncima”, kaže Mirjana.
Za pripremu kiselih krastavaca ili paprike, potrebno je da se izdvoji jedno popodne, dok se ajvar pravi nekada i ceo dan. Ipak, naša sagovornica navodi da ništa nije teško, kad se radi s ljubavlju. Za pekmeze koristi isključivo svoje šljive iz bašte, svi sastojci su ekološki.
‚‚Nekada je povrće i voće bilo manje prskano, pa je samim tim i zimnica bila zdravija. Videla sam da su naše bake, recimo kompote, stavljale da stoje na suncu i tako zimnica duže opstane. Ja ne stavljam konzervans i dobro sterilizujem flaše, a kad ih napunim, okrenem ih naopako. Nekada pekmez stavim u rernu da se odozgo uhvati kora, da se ne pokvari i da duže stoji”, objašnjava Mirjana.
Kao svaka prava domaćica, i ona ima kec iz rukava, recept koji neće da otkriva. Ljutić od bobica grožđa i ljute paprike je specijalitet u kojem njeni ukućani posebno uživaju.
Na severu Banata, zimnica je postala potreba, bez koje domaćinstva ne dočekuju zimu. Jedno je sigurno, da bi se staklene tegle u velikom broju napunile, potrebno je puno ljubavi.