Skip to content
  • Vesti
  • TV KIKINDA LIVE
  • Emisije
    • Primeri dobre prakse
    • Aktuelno
    • Istaknuti
    • Kikindski vremeplov
    • Kikinđurenje
    • Svetinjama u pohode
    • Kviz 5 plus
    • Majini saveti
    • Mini intervju
    • Plodovi ravnice
    • Rezervisano
    • Riznica
  • Rubrike
    • Kikinda na WEB-u
    • Stari Zanati
    • Da li ste znali?
  • Marketing
  • O nama
  • Kontakt
  • Servisi
    • Komnet mreža

Calendar

oktobar 2023.
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« sep    

Archives

  • septembar 2023
  • avgust 2023
  • jul 2023
  • jun 2023
  • maj 2023
  • april 2023
  • mart 2023
  • februar 2023
  • januar 2023
  • decembar 2022
  • novembar 2022
  • oktobar 2022
  • septembar 2022
  • avgust 2022
  • jul 2022
  • jun 2022
  • maj 2022
  • april 2022
  • mart 2022
  • februar 2022
  • januar 2022
  • decembar 2021
  • novembar 2021
  • oktobar 2021
  • septembar 2021
  • avgust 2021
  • jul 2021
  • jun 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • mart 2021
  • februar 2021
  • januar 2021
  • decembar 2020
  • novembar 2020
  • oktobar 2020
  • septembar 2020
  • avgust 2020
  • jul 2020
  • jun 2020
  • maj 2020
  • april 2020
  • mart 2020
  • februar 2020
  • januar 2020
  • decembar 2019
  • novembar 2019
  • oktobar 2019
  • septembar 2019
  • avgust 2019
  • jul 2019
  • jun 2019
  • maj 2019
  • april 2019
  • mart 2019
  • februar 2019
  • januar 2019
  • decembar 2018
  • novembar 2018
  • oktobar 2018
  • septembar 2018
  • avgust 2018
  • jul 2018
  • jun 2018
  • maj 2018
  • april 2018
  • mart 2018
  • februar 2018
  • januar 2018
  • decembar 2017
  • novembar 2017
  • oktobar 2017
  • septembar 2017
  • avgust 2017
  • jul 2017
  • jun 2017
  • maj 2017
  • april 2017
  • mart 2017
  • februar 2017
  • januar 2017
  • decembar 2016
  • novembar 2016
  • oktobar 2016
  • septembar 2016
  • avgust 2016
  • jul 2016
  • maj 2016

Categories

  • Da li ste znali?
  • Društvo
  • Ekologija
  • Ekonomija
  • Hrišćanstvo
  • Hronika
  • Kikinda na webu
  • komnet mreza
  • Kultura
  • Obrazovanje
  • Politika
  • Poljoprivreda
  • PR tekst
  • Privreda
  • Program za predškolce
  • Servisne informacije
  • Sport
  • Stari zanati
  • Turizam
  • Uncategorized
  • Zabava
  • Zdravstvo
  • Život
TV Kikinda
  • Vesti
  • TV KIKINDA LIVE
  • Emisije
    • Primeri dobre prakse
    • Aktuelno
    • Istaknuti
    • Kikindski vremeplov
    • Kikinđurenje
    • Svetinjama u pohode
    • Kviz 5 plus
    • Majini saveti
    • Mini intervju
    • Plodovi ravnice
    • Rezervisano
    • Riznica
  • Rubrike
    • Kikinda na WEB-u
    • Stari Zanati
    • Da li ste znali?
  • Marketing
  • O nama
  • Kontakt
  • Servisi
    • Komnet mreža
Kikinda na webu . Poljoprivreda

Srpsko žuto zlato ili breme: šta kažu proizvođači dunje

On 31 maja, 2023 by Ljiljana Pancel

Srbija je u Evropi u vrhu proizvodnje dunje. To ne čudi jer je primena dunje u ishrani zastupljena u Vojvodini i Mađarskoj. Nedovoljno, i neperspektivno, a takva je i cena. Nije se menjala deceniju unazad. Na kraju, uglavnom završi u rakiji, a za proizvođače to znači da prodaju dunju ispod svake cene.

Prema Nakovu, poljoprivredna delatnost se poprilično promenila u poslednjih nekoliko godina. Odustaje se od ratarenja i sve je višeplantaža pod vinogradima i voćnjacima, baš kao nekada.

U poslednjoj deceniji podignuto više od 100 hektara pod jabukama, kajsijama, lešnicima, kruškama. Nema mnogo dunja, i retki su proizvođači koji su se okrenuli ovom voću. To su pre svega hedonisti koji su je zasnovali zbog sebe, za proizvodnju rakije. I plasman je težak, kao i rad u ovim voćnjacima. Cena niska, rodnost uvek upitna, i saveti struke diskutabilni. Ipak, nailazimo baš na potezu Nakova, na jednu ovakvu plantažu, u vlasništu Milana Jovanovića, kikindskog biznismena koji se pre 11 godina odlučio na potez da zasnuje plantažu pod dunjom. Tek nakon decenije, konačno je zadovoljan trenutnim izgledom roda, ali ujedno svestan težine dolaska do dobrog proizvoda. Zatičemo ga u poslu zaštite.

– Ja mislim da je ovo sedmi put kako prskamo ove godine. A maj je, još nije ni jun. Vidite dunje su male, nema ni mesec dana kako su oprašene, a stalno se zahteva prskanje. Imamo vrlo čudne kiše, vrlo čudne insekte. Prošle godine je dunja vrlo dobro ponela a onda je pala žuta kiša, kažu saharski pesak, stvarno ne znam kakav je to saharski pesak. Drugo, susrećemo se sa fenomenom i ne znam zašto niko o tome ne priča. Hemija koja nam je dostupna u poljoprivrednim apotekama je prevara nad prevarama. Pitao sam i kažu kod nas se vrši kontrola pri uvozu, ali ne vrši se. Po apotekama mogu da prodaju ofarbanu i malo zasrmđenu vodu. Zato sve tretmane ponavljamo uvoznim hemikalijama, potpuno ludilo za voćare. Sreća u Mađare koji su nam u Subotici i Horgošu pa se oslanjamo na njihovo iskustvo. Dručije ne znam šta bi radili, jasan je Milan Jovanović .

Na 3 hektara plantaže dunja sada se nalaze leksovačka i vranska sorta, ali je za svakog ko se odlučuje na ovu proizvodnju prvi savet da se detaljno raspita o sortimentu prisutnom na našem tržištu. U punom rodu, i u izuzetno dobrim godinama jedan hektar može da da 20 tona maksimalnog roda. Ako nećete uživati u svom proizvedenom plodu, onda ne razmišljajte o bavljenju dunjama jer jer cena koju proizvođači rakije plaćaju u proseku 50 din, odnosno zarada je mizerna, posebno kada se uzmu u obzir sve okolnosti, plaćanje manuelnog rada, ulaganje u zaštitu, vreme provedeno u voćnjaku.

– Slušam na televiziji da je voćarstvo 15 puta isplativije od ratarstva. Ja bih stvarno voleo da vidim tog nekog majstora da mi objasni kako je to tako. Pre 15 godina kad smo ulazili u ratarstvo zemlja je bila jeftinija, cene voća normalnije. Mi danas nemamo nikakvu preradu. Sa dunjom se kockamo. Nešto se proda na pijaci, jako malo, nešto malo se izvozi u Mađarsku i na kraju mi ostanemo na tržištu koje traži dunju za rakiju. A ja ću vam reći da je naš prvi rod 2013. imao istu cenu kao i prošle godine, objašnjava Jovanović.

Manuelni rad je najzastupljeniji u proizvodnji voća. podrazumeva rezidbu, sečenje izdanaka, održavanje trave u voćnjaku. Sve to znatno utiče na ukupna ulaganja. Sporan je i dug period čistog ulaganja pre nego što dunja postane rodna, a upitna je i upotreba dunje. Naime, nju u ishrani koristimo mi Vojvođani i Mađari, ali to je minorno. Uglavnom se koristi za rakiju, ali i to je pitanje kako se iznese na tržište. Za nju postoji izraz da je „srpsko žuto zlato“, i za one koji je umeju dobro naplatiti, ali i za one koji u njoj znaju uživati.

You may also like

Sutra svi na gradski stadion: OFK „Kikinda” dočekuje „Podunavac”

„Dani Teodora Pavlovića”

Započeta je realizacija projekta pod nazivom „Strategija razvoja sporta u gradu Kikindi za period od 2024. do 2030. godine i akcionog plana za isti period”

Tags: dunja, milan jovanović, poljoprivreda, srpsko zlato, voćnjaci

Copyright TV Kikinda 2023 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress