Za vezu mladog luka, na kikindskoj pijaci, Kikinđani izdvajaju 30 dinara
On 14 октобра, 2017 by Televizija KikindaOktobarske pijačne priče satkane od ajvarskih mirisa i arome pekmeza od šljiva. Vredne sugrađanke, ili sugrađani još uvek svaki dinar ulažu u kupovinu sirovine za bogati izgled špaiza, u koji će uvlačiti zavidne komšije u hladnim zimskim danima, tek da im pokažu bilans letnjeg rada. Elem, kad se zna, onda se zna, a taj ko zna, on se ne libi i da podeli, pa makar to bio i recept. Osim paprika u svim varijantama, koje su danas prodavane po ceni od 30 do 120 dinara, paradajza koji je stajao od 50 do 80 dinara.
Kikinđani su pazaruiili i karfiol po ceni od 140 dinara, patlidžan za 40 do 80 dinara, praziluk za 50 dinara komad, kupus takođe. Ali još uvek su tu i tamo kupovali i krastavac, za koji naša vredna sugrađanka Anđelka Jovanović takođe ima recept…
-Ja ne kupujem krastavce kornišone. Kupujem duge, oljuštim ih…moraju da budu tanji. Isečem, normalno i isto 3 litre vode, litra sirćeta i 15 deka soli i 20 kašika šećera i to je za zimnicu. Ne mož` biti lepši krastavac i jefinooo! I imaš koliko hoćeš. Kornišoni su skupi, ovi nisu. Isečem ih na šnite i ne treba ti mnogo. Znači dve tegle kad imaš, to ti je dovoljno. Imaš i za bezobrazne kolače…
Ovih dana je u ponudi bilo i tikvica po ceni od 90 dinara komad, brokoli 50, ali i rukola 100 dinara za kutiju, boranija je cenjana 180 dinara, be luk do 400, crni 40, krompir takođe. Šargarepa je prodavana po ceni od 30 dinara, zelen do 120.
Mladi luk i rotkvice su prodavani po ceni od 30 dinara veza. Ludaja za kolače je prodavana po cnbi od 60 dinara parče, mak 400 dinara kilogram, jaja 11 dinara komad, mladi kukuruz 30 dinara klip.
Cvetna jesenja priča svakako ukrašena zutim hruzantemama po ceni od 70 dinara, gladiole do 50, dan i noć – tri za 100 dinara i zimske ruže od 150 do 300 dinara. Od voća, šareniš takođe.
Šljive od 80 do 150, breskve od 60 do 150, kruške od 50 do 100, grožđe do 180, dgunje i dgunjci od 70 do 100. Jabuke su prodavane po ceni od 30 do 70 dinara, a na Zelenjaku je ponovo u ponudi bistar i prirodan sok napravljen od jabuka sa peska, bez dodatka konzervansa i šećera. Kako kažu proizvođaći sok koji krepi, leči i osvežava, po ceni od 500 dinara za pet litara.