Aleksandra zna da se od ludaje sve jede

Nedavno završeni 40 ,,Dani ludaje” u Kikindi prilika su da se predstave brojni preduzetnici, pokažu čime se bave i izlože svoje proizvode. Bundeva koja je proslavila Kikindu, pomogla je i Aleksandri Buter iz Kikinde, nakon što je ostala bez posla. Nije gubila vreme, već je razvila široku paletu proizvoda od ludaje, koji su veoma traženi. U pretežno ručnu proizvodnju uključena je cela porodica.

Aleksandra zna da se od ludaje sve jede

Nakon što je ostala bez posla, Aleksandra Buter iz Kikinde nije sedela skrštenih ruku. Odlučila je da ludaju iskoristi na najbolji način I to sve radi uz pomoć članova porodice. U ponudi su slatki i slani specijaliteti od bundeve, sok, čak I ratluk. Aleksandrinoj mašti nema kraja, pa je na njenom štandu mogla da se proba bundevada, osveženje za koje se stajalo u redu.

Prednosti konzumiranja bundeve su brojne. Obiluje mineralima, vitaminima, a narandžastu boju dobija od provitamina A I predstavlja snažan oksidans koji sprečava formiranje slobodnih radikala. Proizvodnja specijaliteta od ludaje odvija se ručno, zbog čega su proizvodi ukusniji, a njihova vrednost veća.

Zanimljivo je I da Aleksandra koristi bundevu isklučivo sa kikindskih atara, pretežno vrstu poznatu kao tamburica, već godinama od istog semena. Član je Udruženja ,,Kikindska ludaja”, a za ukus I izgled proizvoda pomažu joj suprug, dve ćerke I tetka. Za njih je bundeva I bukvalno kraljica jeseni.