Pijačne priče
On 5 јула, 2017 by Televizija KikindaPonuda na kikindskoj Zelenoj pijaci tipična za ovaj period godine. Julske temperature, julska ponuda, a takva i prodaja. Kikinđani najčešće bakaluk obave već u prvim jutarnjim satima, kada je prijatnije šetati između tezgi, na kojima neki od proizvoda deluju već delimično termički obrađeni, zbog plus 38 stepeni, iako je subjektivni osećaj i do 50. Tim povodom izdvajamo voće osveženja, lubenice po ceni od 35 dinara za kilogram, zatim dinje do 80 dinara, šljive za 60 do 80, kajsije od 80 do 100 dinara, višnje do 180.
Maline je danas bilo moguće kupiti po ceni od 300 dinara, kupine do 500 dinara, trešnje 180, dok je celogodišnje atraktivno voće -limun nuđen po ceni od 250 dinara. Elem, za kilogram krastavaca, koji se ovih dana baš pošteno konzumira i predstavlja povrće za osveženje, danas su kupci izdvajali od 25 do 35 dinara, za papriku do 80, krompir 35, crni luk 40, beli 350 dinara, dok je kupus nuđen po ceni od 35 dinara kilogram. Tikvice, najčešće one malo zrelije za čušpajz ili odlaganje u zamrzivač prodavane su po ceni od 10 dinara za komad, šargarepa 40 dinara, zelen od 40 do 80 dinara veza.
Danas je bilo moguće kupiti i rasad karfiola po ceni od 10 do 12 dinara komad, klip mladog kukuruza za 30 dinara. Povrće, mnogima vrlo drago ovih dana svakako je paradajz, koji savršeno pomaže u ovim vrelim danima, te ga svako konzumira baš onako kako mu drago.
Odmah kod tezgi sa paradajzom, visokim temperaturama odolevaju i saksijski primerci porodice Smiljanić, koji i sada imaju adekvatnu ponudu za ljubitelje cveća. Lepo i otporno cveće, Jadranska lepotica, danas su nudili po ceni od svega 50 dinara.
Baš ovaj naziv lepog vrtnog bilja predstavlja i šlagvort za jadranske priče u mislu poređenja cena. Elem, Budva, Kotor, Tivat u svojoj pijačnoj ponudu imaju raznih đakonija, klasičnih mamipara za sve, a pogotovo paradajz turiste, koji ovih dana naseljavaju Crnu Goru bar na deset dana. U nekedašnjoj bratskoj nam republici kilogram paradajza je recimo nuđen po ceni od 1,7 evra do 2,5 ili oko 250 dinara, što je za čitavih 180 dinara viša cena nego u Kikindi. Krastavac je nuđen po ceni od evra do 1, 50 evra, luk do 1, 80, dok se za kilogram krompira traži 70 centi, ili 85 dinara. Boranija je prodavana po ceni od 2 evra, kao i plavi patlidžan, dok je paprika u Kotoru do 1, 5 evra. Masline iz Stoliva, čak 12 sorti prodavane su po ceni od 8 evra kilogram, kruške do 2, 5, višnje do 3 evra, breskve do 2 evra, dok su dinje prodavane po ceni od 1 do jednog ipo evra. Najcenjenije lisičarke prodavane su po ceni od 20 evra kilogram. Ipak za posebnu vrstu školjki pojedini turisti bez žaljenja daju i do 300 dinara, za samo jedan zalogaj recimo ostriga, kao što je ovaj par Rusa, na budvanjskoj rivijeri.
Od kad je sveta i veka, ostrige se smatraju delikatesom bez koga ni jedna iole fensi zabava ne može da prođe, a smatraju se i jakim afrodizijakom. Postoji oko 50 vrsta ostriga. Neki ljudi vole da ih zagrizu kako bi osetili morski ukus u ustima, dok ih mnogi jednostavno samo progutaju.“