Prve trešnje za Zelenjaku, po ceni od 150 do 180 dinara
On 19 маја, 2017 by Televizija KikindaPetkov barometar mogao bi biti i parometar, pogotovo ako gledamo na datum, ili na debljinu novčanika ili narodski “šlajpiza”. Iako je ponuda bila više nego dobra, ipak je malo više onih koji najčešće dođu samo tek onako, što bi rekli, radi abrova. A aber, koji se pronosi ovih dana, potpuno proveren, svakako je da je počela prodaja prvih trešanja i to po ceni od 150 do 180 dinara.
Jagode su nuđene za 180 dinara, banane 120 do 170, limun 200 dinara, dok su kruške stajale 320 dinara. Grejpfrut, koji zbog svog kiselog ukusa u ovim toplim danima pleni, prodavan je po ceni od 130 dinara. Španske narandže su nuđene za 180 dinara.
Povrtarske đakonije danas su izmamile sve one koji bi na stolu želeli da imaju, recimo tikvice po ceni od 80 do 100 dinara, koje Kikinđani vole da pripremaju i kao ćufte, ali i musaku i to bez mesa. Uz tikvice, savršeno bi mogao ići i paradajz, koji je nuđen po ceni od 130 dinara, ili krastavac koji je prodavan po ceni od 80 do 100 dinara.
Mladi krompir su Kikinđani tu i tamo i odnosili kućama, nakon što su za kilogram dali od 60 do 100 dinara. Stari krompir je prodavan po ceni od 30 dinara, crni luk 35, šargarepe od 50 do 80 dinara, keleraba 40, a paprika i roga i babura od 220 do 400 dinara. Poslednjih godina sve više je onih koji se operedeljuju za prodaju rasada. Sredinom maja je ponuda najbolja, a kako smo mogli da čujemo izjednačena je potražnja, kako za rasadom paradajza tako i za paprikom
Kikinđani vole da osim lepo popunjene trpeze, daju i komšijama dobar razlog da se propisno zamisle i zapitaju se, što ne bi i njihova bašta bila tako cvetna. E, a onda shvate da je riznica svega baš na Zelenjaku, gde je uveliko prodaja i muškatli po ceni od 90 do 100 dinara, ako su one slovenačke, ili kaliopi po 180, fuksija jer prodavana po ceni od 200 dinara, viseća verbina 250, karanfil 120. Ipak, postoji i verovanje, da je lepo kada miriše i smiruje, a nekako još lepše, ako leči, a Kikinda ima svoje cveće.