Dodeljeni sertifikati “Hrana iz Banata”
On 16 новембра, 2018 by Televizija KikindaU okviru projekta “Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu” gastronomska i etno ponuda naše sredine biće promovisana kroz brend “Hrana iz Banata”. Projekat koji je trajao 18 meseci dodelom sertifikata je završen.
-Savetodavno telo sačinjeno od projektnih partnera srpske i rumunske strane utvrdilo je spisak od stotinak jela koje smo ponudili restoranima kao neku vrestu repera. Što se tiče srpskog dela Banata ostavrili smo cilj tako da je 25 restorana u srednjem, severnom i južnom Banatu ponelo sertifikata. Isti broj ugostiteljskih objekata je i iz Rumunije i to županije Timiš i Karaš Severin – istakao je Saša Tanackov, član Gradskog veća.
Sredstva za realizaciju projekta obezbeđena su kroz IPA program prekogranične saradnje Rumunija – Srbija ,a sprovode ga Grad Kikinda i kikindski Narodni muzej, dok je partner Zapadni univerzitet iz Temišvara.
-Na početku impelementacije projekta naš cilj bio je da istorija Banata bude što pristupačnija. Sagledali smo etnografsko, folklorno i sva ostala bogatsva. Nismo se ni nadali bogatoj ponudi koju smo na kraju dobili – rekao je Andrej Pelin, finansijski menadžer projekta sa Zapadnog univerziteta u Temišvaru.
Ugostitelji ističu da će im sertifikati pomoći da unaprede posao kojim se bave, uspostave novu saradnju i steknu nova poznanstva.
-Sertifikat su dobili svi restorani u Banatu koji imaju autohtonu i domaću hranu na meniju. Odlično je što se preko projekata zbližavaju narodi i poslovni partneri. Što se više posećujemo i sarađajumeo to će nam svima biti bolje – rekao je Javor Radovanković, vlasnik restorana “Lojd” u Temišvaru.
-Sertifikat nam je važan. Do sada smo dobili veliki broj nagrada na domaćim i inostranim sajmovima. Sve ovo je dokaz koliko napredujemo sve ove godine – dodao je Goran Zonai iz etnko kuće “Dinar” iz Vršca i Temišvara.
-Sertifikat je potvrda kvaliteta koji se trudimo da održimo. U našem restoranu mogu se naći sva domaća jela – dodao je Robert Pataki, vlasnik restorana “Nacionalna klasa” iz Kikinde.
–Verujem u našu banatsku kuhinju. Imamo veliki izbor tradicionalnih jela u ponudi i to želimo i dalje da razvijamo. Banat ima puno toga da ponudi u oblasti gastronomije – napomenuo je Nenad Čavić, menadžer salaša “Kod stare Dunje” u Zrenjaninu.
Na restoranima je da iskoriste sertifikat na najbolji mogući način. Svi podaci o njima naći će se na veb platformi na srpskom, rumunskom i engleskom jeziku. Od kikindskih ugostiteljskih objekata sertifikat je uručen: “Mokrin Hausu” iz Mokrina, restoranu “Baja” iz Ruskog Sela, dok je u Kikindi dodeljen “Beloj vili” sa svoja dva objekta “Lovcem” i gostinom “Ždrebac” u Čoki, “Našoj kafani”, “Nacionalnoj klasi kod Čvarka”. Specijalne sertifikate dobili su destilerija “Hubert” i poslastičarnica “Atler Fontana”.