“Omladinska kuhinjska laboratorija” u Kikindi
On 22 јуна, 2019 by Televizija KikindaEkonomsko trgovinska škola je domaćin u organiuzaciji Kampa, u okviru projekta „Omladinska kuhinjska laboratorija“.
Ozbiljnost u ovom poslu, navela je predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak, naša škola je pokazala otvorivši vrata svim prijateljima i kolegama i školama u regionu:
-To smo uspeli ostvarivši te kontakte u proteklih par godina i evo škola je dobila priliku da nastavi projekta, koji finansira Evropska unija. Ove godine je to trodnevni kamp. Naše škole su povezane i u drugim projektima, koje su u fazi izrade i pripreme za finansiranje, kada je EU u pitanju.
Kada je grad Kikinda u pitanju, koja, podržava finansijski njihovu saradnju, dodala je Hrnjak priča će biti nastavljena u septembru, u okviru manifestacije Dani ludaje, ali i odlaskom naših đaka na druženje i edukaciju u Dalmaciju.
Ovo je, naveo je i direktor škole Tomislav Bartolić praktično drugi krug u okviru kog đaci usavršavaju ono što su naučili do sad:
-Prošle godine smo imali 20 polaznika iz Kikinde koji su radili na zdravoj bezglutenskoj hrani, 20 polaznika koji su završili kurs i 20 učesnika iz regiona. Dakle, ukupno 60 učesnika koji su na neki način završili određenu obuku. Mi možemo da se pohvalimo da se ovde radi jako dobro i kvalitetno. Ključni koncepr projekta je da isti sastojci daju različita jela iz različitih nacionalnih kuhinja. Još jednom ću reći da smo izuzetno ponosni zbog ove saradnje, koja je tako uspešna zbog dobre podrške, kao i dobrih uslova kojima mi raspolažemo.
Kamp je imao svoju pripremljenu maršutu, u okviru koje su đaci i nastavnici, osim upoznavanja sa našim receptima i načinom pripreme imali mogućnost i malo da se upoznaju sa Vojvodinom, posetivši grad Novi Sad, Petrovaradinsku tvrđavu i druga mesta. Gosti iz Hrvatske, Mađarske, Rumunije kao i domaćini smatraju da je baš razmena iskustava ali i recepata vrlo bitna za ceo region. Nastavnica Patkuš Iboja iz Segedina pohvaljuje saradnju, kao i domaćinski pristup realizaciji projekta:
-Ja kao nastavnik koji predajem grupu predmeta koja se tiče kulinarstva mogu da kažem da sam vrlo zadovoljna ovim što smo danas ovde pripremali. Sam ambijent, kao i opremljenost kuhinje na visokom su nivou. Ovo iskustvo je dragoceno i za mene, ali pogotovo za đake. Nadamo se daljoj saradnji.Đaci su osim novih poznanstava uspešno savladili i novo poglavlje na samom kraju nastavne godine. Naime, đaci su u praktičnom delu učili pripremu presne hrane.
Učenici su sa svojim gostima u više radionica pripremali razne obroke ali se jelovnik najčešće sastojao samo u pripremi presne hrane, bez termičke obrade i bez dodataka veštačkih zaslađivača. Jedno poglavlje u projektnoj organizaciji danas je završeno, ali već u septembru đaci Ekonomsko trgovinske škole će dočekati goste iz drugih zemalja i skoristiti priliku da ih upoznaju sa tradicionalnom kuhinjom našeg podneblja, kao i sa znamenitostima našeg grada.