Počeli rani radovi u pčelinjacima
On 3 фебруара, 2017 by Televizija KikindaKontrola potrošnje hrane, u pčelinjacima koja se obavlja već u prvim danima februara, bitna je za pčele, a vrši se kako bi se pottkrepila društva, ako u njima nema dovoljno cvetnog praha. Šest nedjelja pre prve paše, pčele se počinju prihranjivati pripremljenim rezervama specijalne pogače, koju kikindski pčelari već prave. Kako je naveo Saša Čolak, koji se pčelarstvom bavi 30 godina, priprema i hranjenje pčela predstavlja brigu prema vrednim insektima, što pčelarima ne bi trebalo da predstavlja problem.
U porodici Čolak oko pčela se radi tokom cele godine, a odmor traje od decembra do sredine januara. Za uspešno pčelarenje bitna je podrška ostalih članova porodice. Supruga Gordana je, navodi Čolak najbitnija karika, kada je pčelarstvo u pitanju. Ona najveći ekspert za rešavanje problama, na koje nailaze, kada su nedoumice oko košnica ili rojeva u pitanju, tvrdi dugogodišnji pčelar, sada i predsednik Udruženja kikindskih pčelara. Ovih dana, oni zajedno obilaze oko 300 košnica, koliko su oformili u proteklih 30 godina. Početak februara je i polako popušta hladnoća te dolazi do odmrzavanja tla, popuštaju postolja, na kojima se nalaze košnice, pa je potrebno proveri stanje, kako ne bi došlo do izvrtanja ili propadanja košnica, ali i do povređivanja pčela, pogotovo što su one još uvek u klubetu. Čolak navodi, da zima i minus pčelama ne škodi. Pčele tokom zime čuvaju maticu, kruže po košnici i održavaju temperaturu na 20 stepeni, premda u ovo doba godine teško održavaju čistoću u košnicama. Da bi im se to olakšalo, prvog lepog dana u februaru treba očistiti, pa i dezinfikovati podnjaču, savetuje iskusni pčelar. Osim toga pčelari počinju sa ukivanjem ramova, užičavanjem, kao i sa pripremama satnih osnova. Prve prolećne aktivnosti pčela počinju u martu, uporedo sa prvom pašom, koju im obezbeđuje cvetanje ringlote.