Predavanje o bezglutenskoj ishrani
On 28 јуна, 2018 by Televizija KikindaUčenici Ekonomsko trgovinske škole, smer kuvar-konobar su sa drugim učesnicima Internacionalnog kampa imali mogunost sa poslušaju predavanje o bezglutenskoj ishrani. Brzina života, usvajanja nepravilnog načina ishrane, konstantna kontaminacija hemijom, uslovili su sve veći broj ljudi koji postaju alergični na određenu vrstu hrane.
Učesnicima kampa je baš na potrebu da se izbegnu takvi ishodi u životu, kroz stručno predavanje, pričala potvrđena hrvatska blogerka, Adrijana Bručić. Ona je naglasila da je vrlo poželjno, baš za učenike koji se pripremaju za kuvarsku profesiju da budu što bolje informisani o različitostima kada je priprema hrane u pitanju:
-Celijakija je najčešća hronična autoimuna koju karakteriše nepodnošljivost organizma na gluten, belančevinu, pšenice ječma, zobi. Ugostiteljski radnici moraju biti upućeni na sve posledice, ukoliko pripremaju neadekvatno bezglutenski obrok. Bitno je staviti točku na kontaminaciju u kuhinji. Gledali smo film na tu temu. Sama radionica je bila vrlo dinamična. Raspolažemo podatkom da je 1% obolelih od celijakije u svetu. Ljudi postaju sve bolesniji. Hrana nije više hrana. Događaju se bolesti, koje dolaze od crijeva. Kada dođeš u restoran, najteže je reći, ja imam celijakiju.
Učenici Ekonomsko trgovinske škole planom i programom rada imaju obradu i pripremu bezglutenske hrane, te im ova tema nije nepoznata. Nakon predavanja, imali su mogućnost u svojoj školskoj modernoj kuhinju da se praktično upoznaju sa pripremom bezlutenskog obroka. Asrijana Bručić i nastavnici kikindske Ekonomsko trgovinske škole su kroz praktičnu nastavu ukazali na važnost novih informacija. Ono što su predavači mogli da primete to je da su učenici svesni svoje uloge, kada je priprema hrane u pitanju i na to gledaju sa velikom ozbiljnošću.
Internacionalni kamp okupio je mlade iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Rumunije, koji su kroz druženje i sticanje praktičnih znanja iz kulinarstva različitih etničkih grupa, promovisali kulturološku različitost kroz kulinarstvo, a moto kampa proizašao je iz ključnog koncepta projekta “isti sastojci čine različita jela različitih nacionalnih kuhinja”. Predavanje na temu “Bezglutenska ishrana” predstavljalo je bitan segment u radu i edukaciji ovih mladih ljudi.