Sve traženija jaja japanskih prepelica

Mokrinčanin Goran Demić mini farmu japanskih prepelica osnovao je pre osam godina. Ljubav prema životinjama, ali i želja da se bavi nečiim novim osnovni su motiv što je odabrao baš prepelice.

-Počeo sam da ih uzgajam 2013. godine i tada sam imao dva kaveza, a sada imam 300 jedinki. U brigu o prepelicama uključena je cela porodica – kaže Goran Demić.

Japanske prepelice isključivo se gaje zbog jaja. Analizama je dokazano da jedno jaje japanske prepelice u odnosu na kokošije , ima pet puta više fosfora, sedam puta više gvožđa i oko deset puta više vitamina B kompleksa. Jaja japanske prepelice veoma povoljno deluju na centralni nervni sistem, srce, krvne sudove i metabolizam.Postojbina ove koke je Japan i najrasprostranjenija je vrsta prepelice. Prvi pisani podaci o japanskoj prepelici datiraju iz XII veka i tada su uzgajane i čuvane zbog pevanja. U tim zapisima stoji da se japanski car hranio prepeličijim mesom kako bi lakše podneotuberkolozu . Od tada počinje ozbiljan uzgoj prepelica. Poslednju deceniju cena za komade je 10 dinara, a naročito su interesantna u ovo doba godine zbog Uskrsa.

Uzgoj japanskih prepelica nije zahtevan i jedno što im je neophodno jeste konstantna temperatura u prostoriji u kojoj se nalaze tokom čitave godine. Ornitolozi svrstavaju japansku prepelicu u jednu od najotpornijih ptičijih vrsta. Njen imunitet je veoma visok pa zbog toga vrlo retko obolevaju. Zbog blagotvornih svojstava nazivaju je i “zlatnom” pticom.