U Suvači održana radionica pravljenja hleba za najmlađe Kikinđane
On 17 јула, 2023 by Aleksandar ZigicMlin na konjski pogon, koji je odavno simbol ovog kraja, pruža mogućnost da se posetioci upuste u autentično putovanje kroz prošlost i otkriju tajne starih zanata. U duhu očuvanja tradicije i prenošenja znanja na nove generacije i ove godine organizovana je radionica pravljenja hleba za najmlađe Kikinđane. Deca su imala priliku da nauče osnove pravljenja hleba – od merenja sastojaka, mešanja testa pa sve do oblikovanja i ukrašavanja.
– „ Prvo smo pravili mafine, kolače sa papirom i kolaž papirom, a posle smo pravili slavski kolač i hleb. Za hleb treba malo brašna, voda, kvasac i malo soli. To se onda razvija sa oklagijom, dodaje se brašno da se testo ne bi lepilo za ruke, onda se mesi i posle peče” – rekla nam je jedna od učesnica radionice, Nevena Jovanić.
Mlin Suvača predstavlja jedinstvenu atrakciju koju treba čuvati i prenositi na mlađe generacije, kako bi se očuvala veza sa prošlošću i tradicijom.
– „ Ovo je deseti put da organizujemo radionicu o hlebu. Pre postupka pravljenja hleba uvek radimo nešto drugo, prošle godine smo pravili kuvarske kape, jedne godine i kuvarske kecelje. Ove godine smo pravili i krofne, mafine od papira ukrašavali, deca su bila vrlo kreativna i bilo im je jako zanimljivo da to radi. Rad sa testom deci je bio posebno inspirativan, a moram da priznam i da je dosta dece imalo već neku vrstu predznanja kada su došli na radionicu što je za svaku pohvalu“, dodaje Slavica Cvijetić, kustos Narodnog muzeja Kikinda.