Kvalitet semena presudno utiče na prinos ludaje

Ludaja, poznata i kao „banatska banana“, zauzima posebno mesto u poljoprivredi Kikinde i okolnih krajeva Banata. Njeno seme je vredan proizvod, bogat proteinima, vitaminima i mineralima, a osim u ishrani, koristi se i za proizvodnju ulja i drugih prerađevina.

-,, Ima negde oko 1.000 biljnih vrsta. Nekih pedesetak, šezdesetak se koristi u ishrani, preradi i na druge načine. Ova podela o kojoj bi mi sad pričali, po upotrebnoj vrednosti imamo bundeve gde koristimo meso ploda i imamo tikve gde zapravo je glavni proizvod seme. Ludaja se u Kikindi uglavnom odnosi na ovu bundevu jeli, koju koristimo za jelo i tu ima podela raznih, a za tikvu uglavnom kažemo stočna ludaja pošto se tu uglavnm meso ne koristi toliko. Poslednjih 15 – 20 godina tikva golica je dobila prostora i ova druga tikva koja ima ljusku i obe se koriste i za ceđenje ulja a takođe se koriste i pečene u ishrani i naravno konditorska industrija, pekari i ostali takođe, dok meso – imamo te velike bele banatske ludaje i takođe ove tikvice, muskantne one su poreklom iz Kanade i uglavnom vrlo tražene i cenjene u ovo doba godine ili kad sazrevaju i onda se prave razne poslatice od njih,” ispričao nam je Robert Nemeš, regionalni predstavnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Kvalitet semena direktno utiče na prinos i kvalitet same ludaje, a pravilna proizvodnja postaje sve važnija kako bi lokalni proizvođači ostali konkurentni na tržištu. Stručnjaci ističu da pažljiva selekcija i savremene tehnike gajenja omogućavaju da proizvod zadrži prepoznatljiv ukus i nutritivna svojstva, ali i da doprinese očuvanju tradicije u regionu. Seme ludaje od davnina se koristi kao vredna i hranljiva namirnica, a poznato je i po lekovitim svojstvima. Bogato je proteinima, zdravim mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima, posebno magnezijumom, cinkom, gvožđem i vitaminom E. Upravo zbog svog sastava preporučuje se u ishrani sportista, dece, ali i starijih osoba. Pored toga što se konzumira sirovo ili pečeno, seme se koristi i u proizvodnji ulja, koje se ceni zbog specifičnog ukusa i brojnih zdravstvenih benefita. U narodnoj medicini poznato je po povoljnom dejstvu na prostatu i mokraćne puteve, ali i po tome što doprinosi jačanju imuniteta i boljem raspoloženju.