Minus u vazduhu utiče na kvalitet voća i povrća na kikindskoj pijaci
On 25 јануара, 2017 by Televizija KikindaSpoljašnji faktor koji najviše utiče na dužinu čuvanja voća I povrća je temperatura. Kikindski pijačari se zimi suočavaju I sa problemom, kako očuvati proizvode od smrzavanja. Dužina skladištenja pojedinih vrsta povrća I voća je različita i zavisi od biljne vrste, procesa kroz koje je ono prošlo posle berbe i uslova skladištenja. Određene sorte jabuka su otpornije na niske temperature, dok je kod nekih potreban poseban tretman pri čuvanju. Prodavci na kikindskom Zelenjaku suočavaju se sa velikim gubicima, zbog smrzavanja voća. Kako nam je rekao prodavac, koji godinama dolazi na kikindsku pijacu I prodaje jabuke sa peska, Janoš Kovač, jabuke koje su bile izložene niskim temperaturama mogu da se koriste I osim što su spolja vidljivi tragovi mraza, samo jabuka nije izgubila na kvalitetu.
Ukoliko se povrće skladišti u podrumu ili sličnoj prostoriji tamo ne bi trebalo da bude cevi za grejanje, a zidove i plafon treba prekriti nekim izolacionim materijalom da bi se sprečio ulazak toplote ili hladnog vazduha. Savet za kupce je da smrznutu jabuku, koja je na prodaji u pola cene I košta 20 dinara kilogram, mogu da konzumiraju u roku 48 sati. Inače, sugrađani većinom ne kupuju na veliko, a poznato im je kako da sačuvaju voće I povrće. Na pijaci, iako je bio pijačni dan, malo tezgi je radile, većina ih nije bila otvorena, a samo kupci, kojima je su se istrošile zalihe su dolazili po voće i povrće.