Saveti iz Apoteke Cvejić: Blagotvorno dejstvo kozje surutke
On 22 маја, 2021 by Televizija KikindaKozja surutka je bila sporedni proizvod koji se bacao jer nije bilo poznato njeno dejstvo. Danas se zna da je jedan od najzdravijih napitaka. Jača imunitet, poboljšava krvnu sliku, odlična je za detoksikaciju organizma kao i za disajne organe. Proteini iz surutke porede se sa proteinima iz majčinog mleka. Sadrži važne minerale i vitamine koji su ljudskom organizmu važni za dobro zdravlje, kaže magistar farmacije Marija Ninić iz Apoteke Cvejić.
–Prvenstveno gde se koristi kozja surutka je kod poboljšanja imuniteta, zbog svog sadržaja jer sadrži proteine kao što su laktoglobulin i laktoalbumin kao i glutation, antioksidans koji pomaže da se organizam izbori sa slobodnim radikalima i da poboljša svoju odbrambenu funkciju. Poboljšava i funkciju jetre, pomaže njenom čišćenju posle slavlja, obilnih obroka, pomaže rad jetre koja je čistač organizma.
Naša sagovornica ukazuje da se kozja surutka preporučuje kod hroničnog bronhitisa, astme, svih oboljenja respiratornog trakta, kao i kod artritisa, povišenog holesterola, za zdravlje zuba.
-Kravlje mleko sadrži alfa kazein, to je protein koji stvara algerijsku reakciju pa su neki ljudi alergični na kravlje mleko. U kozjem mleku ga ima znatno manje, pa će manje ljudi imati alergijsku reakciju. Kozja surutka se primenjuje kod dece, trudnica, sportista, onih koji se bave bodibildingom jer sadrži aminokiseline i proteine koji pomažu izgradnju mišića, kod ljudi koji piju dosta lekova i time opterećuju jetru, pacijenata sa respiratornim infekcijama. Ima široku primenu i bezbedna je.
Liofilizacija je postupak koji se primenjuje prilikom sušenja neke namirnice za očuvanje sastojaka. Liofiliozovana kozja surutka je u obliku praha.
-U zimskom periodu je najpoželjnije primenjivati takve preparate. Jedna kašičica preparata rastvori se direktno u ustima, na jeziku, ili u šejku, smutiju, nekom proteinskom preparatu, kako se nekom sviđa.
Kozja surutka se takođe preporučuje za nesanicu, depresiju, a kako sadrži proteine najviše biološke vrednosti, povoljno deluje na digestivni trakt, podstiče varenje i metabolizam.