U Kikindi se proizvodi začinsko i lekovito bilje
On 6 септембра, 2018 by Televizija KikindaDugogodišnji ratar, proizvođač suncokreta, kukuruza i pšenice Željko Kurunci iz Banatske Topole rešio je da proba da uzgaja bilje netipično za naše područje. Proizvodnju začinskog i lekovitog bilja počeo je pre dve godine.
-Najpre smo zasadili pitomu nanu. Posle roga zasnovali smo smilje, a ove godine imamo i matičnjak i kamilicu. Želeli smo da probamo nešto novo pošto je od klasičnih ratarskih kultura svake godine sve manjui prinos, a ulaganja su velika. Mnogo je i prskanja sa hemijom, a ja to ne volim da radim – istakao je Željko Kurunci.
Proizvodnja bilja je organska i u toku je proces konverzacije zemljišta na kom se uzgaja.
-Sledeće godine trebalo bi da dobijemno sertifikat za organsku proizvodnju. Moram da priznam da uzgajanje bilja nije ni malo jednostavna. Ima jako puno fizičkog rada. Nema prskanja, hemije, veštačkog đubriva, isključivo je potreban špartač i motika tačnije sirova snaga – otkrio je Kurunci.
Nana, kamilica, smilje i matičnjak koje uzgaja naš sagovornik su višegodišnje biljke. Zemljište se priprema u jesen kada se najpre uzore, potom sledi setvo spremač, a poslednja je freza kako bi zemlja bila što bolje pripremljena za sadnju.
-I nanu i smilje i matičnjak sadimo iz rasada. Svaku reznici smulja smo jednu po jednu ručno sadili. Trebalo nam je dosta radne snage i sve se odvijalo sporo, ali smo uspeli.
Ovog momenta naš sagovornik nema trižište za svoj proizvod.
–Mi smo prevashodno orijentisani na proizvodnju eteričnih ulja koje ćemo dobiti ceđenjem bilja. Za sada su ovo male količine sa kojima ne možemo da izađemo na tržište. U narednom periodu sledi nam testiranje eteričnih ulja kada će biti ustanovljeno da li ono odgovara kvalitetu koje tržište traži – zaključio je Željko Kurunci.
Smilje se prostire na površini od jednog hektara, a sa ove parcele može da se proizvede četiri do pet litara eteričnog ulja. Nana je na sličnoj površini.
Ulaganja su velika, ali dugoročno mogu da se isplate, što Kurunci i očekuje u budućnosti.