Banatski tradicionalni recepti
On 31 avgusta, 2018 by Televizija KikindaU svečanoj sali Narodnog muzeja Kikinđani su prisustvovali promociji Knjige recepata tradicionalne banatske hrane, koji su prikupljeni kroz radionice odrzane sa udruzenjima žena sa teritorije grada Kikinda i u saradnji sa rumunskim partnerima.
Knjiga predstavlja novinu, u smislu da su tradicionalna jela sabrana u jednom kuvaru i nalaze se na jednom mestu, što znači i da su spašena od zaborava. Kako je rekao član GV Saša Tanackov, izabrano 25 recepata, ono što je najautentičnije i što jeste posebnost za Banat kao geografsku regiju:
-Ovakav vid kuvarskog priručnika promoviše nematerijalno nasleđe sa ciljem da neka od ovih jela nađu u svakodnevnoj ponudi restorana širom Banata. Banatska jela u sebi sadrže kuhinje različitih kultura i naroda koji su kroz vekove živeli na ovim prostorima i predstavljaju mešavinu nemačke, austrijske, rumunske, slovačke, pa čak u nekim delovima i bugarske kuhinje. Knjiga recepata je osmišljena kao svojevrstan priručnik, koji će biti zastupljen uz klasični jelovnih u tradicionalnim restoranima u Banatu, te je stoga i format tog tipa i nije obogaćen ilustracijama.
Banat je ratarski kraj pa su i nekada ali i sada popularna jela od testa. Među njima su grenadirmarš, čikovi, gibančice, cicvara, langoš, kiflice sa salom i druge. U pripremi i popunjavanju recepata učestvovale su članice Udruženja žena. Knjiga recepata uradjena je u okviru projekta “Lokalno nasledje za aktivni turizam u Banatu” koji realizuju Zapadni Univerzitet iz Temisvara, Grad Kikinda i Narodni muzej Kikinda. Projekat se finansira u okviru IPA programa Srbija-Rumunija.