U toku rezidba voća
On 27 фебруара, 2017 by Televizija KikindaOvo doba godine pravo je vreme za rezidbu voća. Da se ovaj posao kvalitetno uradi omogući će i vremenski uslovi. Rezidba je regulator rodnosti.
-Rezidbu treba početi što pre, a posle toga voćarima preporučujemo hemijsku zaštitu bakarnim preparatima radi dezinfekcije rezova – istakla je Jelena Kljajić, savetdavac PSS.
Kod leske se rezdiba obavlja kada je u pitanju izdanička proizvodnja kako bi se prosvetlio žbun. Rezidba je u toku i u vinogradima. Neophodno je da voćari, pre rezidbe, sagledaju voćni potencijal za ovu godinu.
Hladna i suva zima nije negativno uticala na voće koje je u fazi zimskog mirovanja .
U Kikindi je oko 200 hektara pod voćnjacima. Najviše je pod jabukama od 40 do 50 hektara, potom slede lešnici na oko 40 hektara, dok kajsije i šljive zauzimaju od 30 do 40 hektara. Voćari u našem gradu najmanje uzgajaju krušake i višanje.