Proizvodnja koštunjavog voća doživela je ekspanziju prethodnih godina, posebno lešnika. Kako je u Kikindi i koliko je unosna proizvodnja, gde je ukupno 700 hektara pod lešnikom, proverili smo sa uzgajivačima Duškom Crnomarkovićem i Milošem Đapom.
Kikinda kao prevashodno poljoprivredni kraj, ima brojne ratare koji se najviše odlučuju da gaje povrtarske kulture. Ima i onih, i to sve više, koji su proizvodnju usmerili na uzgoj voća. Duško Crnomarković iz Kikinde prvi zasad lešnika je podigao pre 13 godina.
Prinos lešnika varira i dosta zavisi od vremenskih prilika. Lešnici traže mnogo sunčanih dana, a proizvođačima najveći problem zadaju insekti, od kojih je stenica najzastupljenija. Početak je uvek težak, pa je Duško znanja sticao tokom same proizvodnje. Zimsko prskanje, orezivanje, skupljanje grana i lišća, pa tek onda počinje priprema za sezonu. Crnomarković proizvodi tri vrste lešnika. Otkupna cena lešnika kreće se od 950 do 970 dinara po kilogramu na veliko, što ne može da pokrije sve uložene troškove u proizvodnji.
I Miloš Đapa iz Kikinde je dugogodišnji uzgajivač lešnika, i to već 20 godina. 2023. osnovano je Udruženje ,,Ki lešnik” koje je oformljeno da bi pomagalo uzgajivačima, koji ovo voće gaje na 700 hektara na teritoriji kikindske opštine, uključujući velike firme. Najviše zbog problema u proizvodnji i održavanju zasada.
Udruženje ,,Ki lešnik” broji nešto preko dvadeset članova koji ovo voće gaje na oko stotinu hektara.