Hrana je pola zdravlja
On 21 октобра, 2022 by Aleksandar ZigicRaznovrsna ishrana i pravilni obroci čuvaju zdravlje. U cilju gubitaka kilograma mnogi započinju sa brzim dijetama koje su kratkoročno delotvorne a na duže staze mogu dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema,. S tim u vezi, pitali smo naše sugrađane koje namirnice najčešće konzumiraju, ali i doktorku Sanju Brusin Beloš koliko Kikinđani vode računa o svom zdravlju.
Окtоbаr, u коmе sе оbеlеžаvа mеsеc prаvilnе ishrаnе i Svеtsкi dаn hrаnе, dоbrо је vrеmе dа sе оsvrnеmо nа vаžnоst prаvilnе ishrаnе i nа diјеtе које pоdrаzumеvајu оdrеđеn nаčin ishrаnе којi sе nајčеšćе primеnjuје u cilju smаnjеnjа tеlеsnе mаsе ili коd оdrеđеnih оbоljеnjа као štо su diјаbеtеs, alergije i drugih. To nas je upravo i navelo da pitamo naše sugrađane koje namirnice najčešće koriste u svojoj ishrani.
Među sugrađanima koji se našoj sagovornici obraćaju za savet i lekarsku pomoć su ljudi srednjih godina, ali sve je više mladih. Adekvatni saveti mogu se dobiti svakodnevno u ambulanti za dijatetiku pri Zavodu za javno zdravlje Kikinda u koje se dolazi sa zdravstvenim problemima koji su nastali kao posledica držanja “brzih dijeta”, a koji se mogu rešiti uz odgovarajući, individualni plan ishrane.