Godina loša za uzgoj grožđa, zaključak je susreta vinara u Iđošu
On 25 августа, 2018 by Televizija KikindaGodina nije pogodovala uzgoju grožđa čemu su najviše doprinele neuobičajene vremenske prilike od samog početka, istaknuto je na na “Susretu vinara i vinogradara Vojvodine” u Iđošu. I pored toga vinogradari ne odustaju od uzgoja vinove loze, a neki planiraju i da prošire postojeće parcele.
-Godina je bila nikad lošija.Bilo je jako puno kiše, a u martu nas je desetkovao mraz, tako da u okolini neće biti belog grožđa. Ipak planiram svake godine da zasadim 120 čokota novog vinograda. Već desetak godina ozbiljna sredstva ulažem u ovu granu poljorpivrede – istakao je Boris Radivojac, vinogradar iz Iđoša.
Vinogradari iz naše sredine uvek mogu da računaju na stručnu pomoć sada dugogodišnjeg profesora Poljorpivrednog fakulteta iz Novog Sada u penziji Đorđa Paprića. On je od početka saradnik Udruženja vinara i vinogradara “Šasla”.
-Rod je izmrzao od 40 procenata pa naviše. Sa druge strane u vinogradima u kojima nije došlo do izmrzavanja on će biti solidan. Kvalitet grožđa je dobar. Sada treba sačekati i početi sa berbom na vreme. Očekujem da će se rod ubirati za 15-ak dana što je za dve nedelje ranije u odnosu na prethodne godine – rekao je Paprić.
Jelena Kljaić , savetodavac PSS napomenula je da se sada vide posledice prvomartovskog minusa koji je dostigao dvadeseti podeok ispod nule. Ona je dodala da je godina specifična i zbog ubrzane vegetacije.
Goran Adžić, eneolog već godinama pomaže iđoškim vinarima da proivedu kvalitetno vino.
-Ono što sam video u vinogradima ohrabruje. Najveći deo berbe sačekaće početak septembara što će se povoljno odraziti na kvalitet vina. Za dobro vino važno je da se fermentacija odradi na nižim temepraturama – dodao je Adžić.
Osim vinara iz Kikinde i okoline susretu su prisustvovali i vinogradari iz ostalih mesta iz Vojvodine.
-Skup je za nas veoma važan jer od profesora, saradnika, enologa dobijemo savete koji su nam važni kako bi vinograde održavali u što boljem stanju i kako bi rod bio bolji, a vino izvrsno – zaključio je Marko Mirkonj iz Udruženja “Šasla”.
Pojedini vinogradari već su počeli sa berbom grožđa jer je počelo da se kvari usled visokih temepratura. U Kikindi i selima pod vinogradima je oko 20 hektara, a cilj iđoškog udruženja je da se površine uvećaju i da se mladi zainteresuju za ovu granu poljoprivrede.